Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2008 18:00 - Момина поляна
Автор: zezo Категория: Туризъм   
Прочетен: 5463 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 05.10.2008 21:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
За това пътуване имах мерак да го направим още през лятото. Постоянно изникваха разни други неща и така и не успяхме. В края на август, началото на септември обаче казах на комшията - заминаваме за Момина поляна веднага щом се опаричим. Той се нави от раз. Решихме да се изкачим някъде в края на септември след като получим заплати. Все пак трябваше да се съобразим и с графика на останалите и накрая заковахме датата на 4-ти октомври.
И така в събота в 7.30 сутринта пет маймунки с пет ранички се натоварихме на Брикетчето (полото на комшията) и поехме по маршрута Ловеч - Тетевен - Черни вит - хижа Абаджиев. На Абаджиев щяхме да оставим колата и да поемем пеш нагоре. Отначало мислех да поемем от хижа Елпром, но не бях ходил дълго време там. Като поразучихме малко нещата се оказа, че Елпром вече е собственост на Филчев, оградена е почти цялата местност там, не можем да си оставим колата и имат зли кучета. Това ни отказа и решихме да тръгнем от Абаджиев, откъдето пътеката е малко по-дълга, но пък и по-малко стръмна. В 9.40 вече бяхме там и първото нещо, което видях беше това:
image
Времето беше прекрасно, но пък и такова трябваше да бъде, съдейки по прогнозата. Малко суетене около колата, екипирване и поехме нагоре:
image
Дори и долу в ниското имаше толкова неща за снимане, че просто не можех да направя пет крачки без да си харесам нещо.
image
Уви, апаратът ми е толкова скапан, че няма много памет, а батериите ги изтощава за нула време. Крайно време е да го сменя. Бяхме се екипирали като за зима, но скоро се наложи да хвърлим парцалите и да я караме по тениски.
image
Все пак човек трябва да е подготвен за всичко през есента и както се оказа по-късно с основание. Засега обаче всичко беше изключително приятно и ние имахме пълната възможност да си направим една приятна разходка в есенния Балкан. След около два часа стигнахме "долната" ливада, която е на 20-30 минути под хижата.
image
Там за малко не настъпихме една пепелянка, която за щастие беше далеч по-стресната от нас и офейка през тревата. Все пак ни накара да си гледаме по-внимателно в краката и да зяпаме по-малко красотите наоколо.
image
Най-сетне след два часа и половина изкачване стигнахме хижата.
image
Бяхме посрещнати от бесния лай на едно вярно куче-пазач, за което хижаря Румен (Ручката) го възнагради с 24 часа на синджир, т.е. докато си тръгнем :)
image
Имах мерак да се качим после и до Картала,
image
но си останах само с мерака, тъй като нямаше други ентусиасти освен мен.
image
Хижа Момина поляна се намира на час и половина (отдолу нагоре) под билото сред една красива иглолистна гора.
image

image
Имаше и няколко умрели дървета.
image Хижата има един изключително точен барометър :)
image
Настанихме се и слязохме да хапнем нещо в столовата. Очакваше се да пристигне още една група от 45 човека от Ботевград. В крайна сметка пристигнаха само десетина. Следобеда го изкарахме шматкайки се наоколо и препичайки се като гущери на слънце пред хижата. След като не можах да убедя останалите да се качим до Картала успях поне да ги склоня да отскочим до Самодивската ливада наблизо и да разгледаме морените. Там направих няколко снимки, но по-късно разбрах, че апаратът ми ме е предал и нищо не се е получило :(
Вечерта разпънахме масата и заседнахме на вино и ракии :) Групата от Ботевград беше направила същото, но тяхното присъствие беше нож с две остриета. От една страна спомагаха за по-весела обстановка, но от друга бяха изключително шумни. Правеха някакви опити да пеят народни песни, една песнопойка обикаляше масата им, започваха една песен и след два реда я омотаваха. В крайна сметка вдигаха повече шум от който едва можехме да чуем собствените си приказки и това ни накара да си легнем към 23.00 часа.
Рано сутринта по тъмно се изви страхотна буря с гръмотевици, а когато станахме:
image
Честит ни първи сняг :)
image
Решихме да се приготвяме възможно най-бързо и да слизаме, тъй като първият сняг тихо си се сипеше и нямаше никакво намерение да спира. Ботевградчаните направиха същото и бързо се ометоха, оставяйки масата си в столовата в тотална мизерия. Ние решихме да тръгнем десетина минутки след тях, за да си спестим прокарването на пътеката.
Все пак слизането мина сравнително гладко. Дребни неприятности бяха клоните на дърветата, натежали от снега и надвиснали над пътеката, както и дъждът, който се лееше в по-ниското. След час и нещо стигнахме Абаджиев и влязохме да се изсушим. Там хижарката ни се оплака, че ботевградчаните преди нас и правили проблеми и не искали да си платят паркинга на тузарските си джипове. Все пак се оправили накрая.
Ние пихме по едно кафе и се натоварихме на Брикетчето. Решихме да се отбием до Гложенския манастир, въпреки че аз не бях особено голям ентусиаст. Не обичам особено църкви и манастири. Замъкнахме се някак си дотам, обаче горе беше някаква тотална виелица. Посещението ни беше слизане от колата, бягане навътре до манастира и бягане до църквата. Който палил свещ - палил, после беж обратно до колата. Наляхме в едно шишенце малко светена вода и се това оказа далновиден ход, тъй като започна един здрав екстремизъм по пътя към Ловеч. Времето беше страхотен вятър, плющене на дъжд в предното стъкло и се разминахме на косъм от сблъсък с двама софиянци от провинцията, едни цигани от ловешко в някаква раздрънкана лада и едно куче. Все пак се добрахме някак си до Ловеч и след крaтко гостуване за по един чай у едно от момичетата се прибрахме по къщите.
Като цяло страхотно прекарване и задължително ще го повторим някой път, но тогава ще гледам да съм се снабдил с по-свестен фотоапарат :)


Тагове:   Момина,


Гласувай:
0



1. anastasiia - :)
09.10.2008 10:42
Благодаря за разходката!:)
Много обичам да пътешествам, така че, с удоволствие се "разходих" по планинските пътеки...Още повече, че досега никога не съм била по тези места:)
Поздрави за хубавия пост!:)
цитирай
2. zezo - Радвам се, че ви е харесало :) Дано ...
09.10.2008 11:03
Радвам се, че ви е харесало :)
Дано посетите тези места, заслужава си :)
цитирай
3. waterlily - И на мен ми хареса :)
09.10.2008 17:11
И на мен ми хареса. Много обичам такива разходки, без тежки планински преходи... ;)
цитирай
4. zezo - Наистина имахме късмет със врем...
09.10.2008 19:34
Наистина имахме късмет със времето, за да се получи такава приятна разходка. Някои от нашите все пак оплезиха езици де :)
цитирай
5. agatogals123 - Е все пак беше страхотно преживя...
12.10.2008 20:45
Е все пак беше страхотно преживяване,пак ще отидем някьде с брикетчето...
цитирай
6. zezo - Непременно :)
12.10.2008 22:08
Непременно :)
цитирай
7. martito - Благодаря за невероятнато емоц...
13.10.2008 22:24
Благодаря за невероятнато емоционалната разходката...
Май трябва в скоро време да обходя някоя планина...
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zezo
Категория: Туризъм
Прочетен: 196173
Постинги: 64
Коментари: 205
Гласове: 1028
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031